IMG 2293 scaled

Termometr inteligentny Meater+

Obudź w sobie szefa kuchni!

Dzisiejszy test będzie trochę inny, ponieważ przeznaczony bardziej dla ciała niż dla ducha, przed Państwem inteligentny termometr do pieczenia mięsa apptionLABS Meater+. Zapraszam!

 

Specyfikacja:

Dane techniczne:

  • Zasięg: 50 metrów dzięki wbudowanemu wzmacniaczowi Bluetooth (repeater)
  • Całkowicie bezprzewodowy termometr do mięsa
  • Dokładność pomiaru do +/- 0,5ºC
  • Pomiar temperatury wewnętrznej potrawy i jej otoczenia
  • Wodoodporność – Odporny na pył oraz łatwy do czyszczenia przy użyciu wody
  • Ładowanie termometru MEATER przez stację zasilaną baterią AAA

 

Termometr zapakowany jest bardzo gustownie. Zewnętrzne opakowanie jest tekturowe, bez żadnych grafik, jedynie na bocznej ściance możemy znaleźć logo producenta. Po otworzeniu opakowania można zauważyć podziękowania producenta za dokonanie wyboru ich produktu (bardzo miłe) oraz linki do zewnętrznych stron, gdzie można przeczytać więcej o produkcie bądź skontaktować się ze społecznością miłośników mięsa bądź wszelakiego rodzaju grillowania. Wewnętrzne opakowanie jest również tekturowe ale wykonane z lepszej jakości papieru. Znajdziemy na nim nadrukowane oznaczenie modelu, podstawowe informacje, szkic termometru oraz krótką obrazkową instrukcję jak uruchomić termometr.

 

Sam termometr umieszczony jest w drewnianym (prawdziwe drewno) pudełku, które jednocześnie jest stacją ładującą. Stacja ładująca na froncie ma przycisk, który po naciśnięciu sygnalizuje diodą poziom naładowania (zielony kolor – jest ok; czerwony kolor – niski poziom naładowania; brak jakiegokolwiek koloru – pora wymienić baterię). Na spodniej stronie znajduje się drewniana klapka (mocowana na magnesy), pod którą znajduje się miejsce na baterie oraz napisane są informacje na temat kontrolowania stanu naładowania. Na spodniej stronie występują jeszcze dwa większe magnesy, które umożliwiają montaż drewnianego stelaża na metalowych przedmiotach, np na: chlebaku, lodówce bądź grzejniku 🙂 Ładowarka pełni jeszcze jedną bardzo ważna funkcję – prócz tego, że jest stacją dokującą dla termometru to jest również urządzeniem komunikacyjnym z telefonem!

 

Termometr wykonany jest głównie ze stali nierdzewnej, jedynie tylna część jest plastikowa. Mniej więcej w połowie długości można zauważyć wyfrezowany pierścień, który jest wskaźnikiem jak głęboko należy włożyć w mięso termometr (ok 2cm za wskaźnik).

 

Aplikacja

Producent zadbał również o bardzo dobrze napisaną aplikację! Istnieje możliwość zainstalowania jej na telefonach wyposażonych w system Android albo iOS. Konfiguracja jest bardzo prosta, polega ona głównie na pobraniu aplikacji, odpaleniu w telefonie komunikacji BT, uruchomieniu aplikacji i wykonywaniu instrukcji, które są piękne graficznie, czytelne i po Polsku!

 

 

No dobra, pasuje coś wrzucić na ruszt. W aplikacji wybieramy „zaplanuj gotowanie”, rodzaj mięsa, które posiadamy (chciałem wybrać mięso oznaczone jako „inne” ale strasznie ciężko dostać świeżą porcję Triceratopsa, jedynie same sprzed kilku milionów lat), typ (z jakiej części ciała) oraz jak wielki fragment posiadamy, później wybieramy opcję jak ma być wysmażone mięso. Aplikacja poprzez animację pokazuję jak umieścić termometr w danej porcji i na jaką temperaturę ustawić piekarnik.

 

Termometr zaaplikowany.

IMG 2233

 

Podczas pieczenia aplikacja na bieżąco rejestruje temperaturę otoczenia oraz temperaturę mięsa i na podstawie tych odczytów oblicza czas potrzebny na usmażenie danej potrawy.

 

A tak się prezentuje kurczak, który był upieczony zgodnie ze wskazaniami aplikacji:

 

Skórka lekko przypieczona, mięso delikatne, wilgotne, w każdym fragmencie dopieczone. Gwiazdka Michelin!

 

Podsumowanie

Uważam, że otrzymany termometr jest produktem kompletnym w każdym calu. Świetnie przemyślane opakowanie, drewniana ładowarka będąca również transmiterem, przemyślane dodatki, porządnie (!!!) napisana aplikacja z niesamowitą ilością możliwych opcji do wyboru, pojawiające się animacje. Dodatkowo jakość mięs, które można dzięki Meater+ przyrządzić w domowym zaciszu jest powalająca. Możemy wybrać czy chcemy wypieczone, mocno wypieczone czy nawet chrupiące! Dla każdego coś dobrego. Biorąc pod uwagę fakt, że dzięki temu termometrowi możemy zaserwować całej rodzinie posiłek przyrządzony jak w drogiej restauracji, cena na poziomie 500zł zwraca się po 2-3 uczcie.

 

Zalety:

  • design,
  • jakość,
  • aplikacja,
  • jakość pieczonego mięsa,
  • mnogość opcji,
  • wsparcie producenta.

 

Wady:

  • cena.

IMG 2219

Loading

Overall
4.8
  • Jakość
  • Wykonanie
  • Funkcjonalność
  • Opakowanie
  • Wsparcie
  • Cena